Om de Thoolse klei geschikt te maken voor gebruik op de schopschijf, moet de klei worden gezeefd.
Een overzicht van het zeven:
Ik heb zes emmers van 20 liter met brokken klei. Elke emmer klei heb ik gevuld met water. Daarna met een betonmixer de klei klein gemaakt zodat het door een grove groentezeef kan worden verwerkt. Dat kan niet met de slinger van de groentezeef maar het moet met een kwast. Dit om te voorkomen dat je de stukken schelp klein maalt, in plaats van ze uit de klei te halen.
Vervolgens gaat alles door de middelfijne- en fijne zeef. De klei is dan vrij van stukjes schelp en andere rommel die er niet in thuis horen.
Daarna heb ik de klei uit één emmer verdeeld over twee emmers en verder verdund met water zodat het door een 60 mesh-zeef kan en tot slot 2 keer door een 120 mesh-zeef. De eerste keer met behulp van een kwast, de tweede keer alleen schuddend.
Samengevat: de verdunde klei gaat per halve liter door een zeef, dit gebeurt in totaal 6 keer. Per halve liter heb ik gemiddeld vijf minuten nodig om met een kwast de klei door de zeef te roeren. Omgerekend ben ik dus 2 x 6 emmers x 20 liter klei x 6 keer zeven x 5 minuten = 7200 minuten aan het zeven. Oftewel 120 uur.
Volgende week het vervolg.
Reactie plaatsen
Reacties