Thoolse klei

Na jaren wachten heb ik eindelijk de kans gekregen een paar potjes te draaien van echte Thoolse klei. De vindplaats ligt vlak achter onze tuin. 

Op de foto  hiernaast is de vindplaats aangegeven met een cirkel, en ons huis met een pijltje.

Klik op de foto voor een vergroting.

 

Ik had de mogelijkheid omdat die plek werd afgegraven voor archeologisch onderzoek. De putten waren anderhalf tot twee meter diep. In de Romeinse tijd is hier veen afgegraven. De lichte plekken op de foto hierboven, zijn de putten van de veenafgravingen. De donkere plekken bevatten nog veenrestanten. In de loop van de eeuwen heeft het zeewater in de putten klei afgezet. Omdat die klei onder het grondwater-niveau ligt, is de klei licht van kleur. Bij gebrek aan zuurstof vindt er namelijk geen oxidatie plaats. 

 

 

Zodra de klei, die door de zee is afgezet, in de buitenlucht komt, oxideert de klei en wordt zwart door veenresidu.

Hierboven ziet u een foto ongeveer 2 meter diep met een rode cirkel om een schelp.

Hiernaast een filmpje hoe ik de klei uit de put haal.

In het menu Thoolse producten laat ik het proces zien van klei tot potje,

Het vervolg

Het is een hele klus om de klei geschikt te maken voor gebruik. Ik moet de klei met heel veel water verdunnen en met een betonmixer klein maken. Daarna gaat de klei door de grove-, middel- en fijne groente zeef. Tenslotte gaat de klei eerst door een 60 mesh zeef, daarna door een 100 mesh zeef. 

De klei is dan waterdun en moet drogen. Als de klei dikke blubber is geworden, begin ik ook met kneden. Daarna verder drogen en opnieuw kneden totdat de klei geschikt is om te verwerken. De foto's hiernaast beginnen met een overzichtsfoto van het verkeersplein zoals het eruit komt te zien. De rode pijl wijst naar de plek waar de klei uit de grond is geschept. Dan een foto van een emmer klei uit de grond en onder water gezet. Vervolgens een foto van een emmer met gezeefde klei, een bak met drogende klei en tot slot klei dat geschikt is om te verwerken.

Met de gemeente heb ik een principe afspraak om van deze klei relatiegeschenken te draaien. Van de gemeente heb ik een oud lakzegel met het wapen van de oude middeleeuwse stad Tholen met de tekst Sigilum Urbis Tholae en een driedimensionale tekening van de vestingmuren van het middeleeuwse stadje. Van beide heb ik een driedimensionale print. 

Hiernaast staan de eerste proefstukken voorzien van de zegel.

Thoolse producten

De creaties die hieronder getoond worden, zijn gemaakt van klei van Thoolse bodem.

Deze klei is maar beperkt voorhanden. Daardoor zijn de creaties uniek en kan ik er maar beperkt een aantal voorwerpen van maken.

Op de foto's is het proces te zien van klei tot potje. Voor de goede orde: als u op een foto klikt, krijgt u een vergroting te zien. Als u naast de vergroting klikt, komt u terug in het originele scherm.

De eerste twee foto's; twee hompen klei in zwart en bruin. Daaronder de gedraaide potjes, twee zwarte en een bruine. De meest rechtse foto laat de potjes zien als ze gedroogd zijn. Ook hier zijn de potjes grijs/zwart en bruin.

Op de foto's rechts zien we de potjes in de gasoven bij een temperatuur van ongeveer 960 C°. Op de rechtse foto de gebakken potjes op een rij. Wat opvalt is dat alle potjes 'rood' gebakken zijn. Dat betekent dat alle klei ijzerhoudend is. In het 2e schaaltje van links is nog een stukje schelp te zien. Wat gebeurt er met dat stukje schelp in de glazuuroven?

Ontdek onze Thoolse producten