Het vervolg

Het is een hele klus om de klei geschikt te maken voor gebruik. Ik moet de klei met heel veel water verdunnen en met een betonmixer klein maken. Daarna gaat de klei door de grove-, middel- en fijne groente zeef. Tenslotte gaat de klei door een 60 mesh zeef. 

De klei is dan waterdun en moet drogen. Als de klei dikke blubber is geworden, begin ik ook met kneden. Daarna verder drogen en opnieuw kneden totdat de klei geschikt is om te verwerken. De foto's hieronder beginnen met een overzichtsfoto van het verkeersplein zoals het eruit komt te zien. De rode pijl wijst naar de plek waar de klei uit de grond is geschept. Dan een foto van een emmer klei uit de grond en onder water gezet. Vervolgens een foto van een emmer met gezeefde klei, een bak met drogende klei en tot slot klei dat geschikt is om te verwerken.

 

Met de gemeente heb ik een principe afspraak om van deze klei relatiegeschenken te draaien. Van de gemeente heb ik een oud lakzegel met het wapen van de oude middeleeuwse stad Tholen met de tekst Sigilum Urbis Tholae en een driedimensionale tekening van de vestingmuren van het middeleeuwse stadje. Van beide heb ik een driedimensionale print. 

Inmiddels heb ik de eerste proefstukken gedraaid en van de zegel voorzien. Deze werkstukken staan nu te drogen.