De creaties die hieronder getoond worden, zijn gemaakt van klei van Thoolse bodem.
Deze klei is maar beperkt voorhanden. Daardoor zijn de creaties uniek en kan ik er maar beperkt een aantal voorwerpen van maken.
Op onderstaande foto's is het proces te zien van klei tot potje. Voor de goede orde: als u op een foto klikt, krijgt u een vergroting te zien. Als u naast de vergroting klikt, komt u terug in het originele scherm.
De eerste twee foto's; twee hompen klei in zwart en bruin. Daarnaast de gedraaide potjes, twee zwarte en een bruine. De meest rechtse foto laat de potjes zien als ze gedroogd zijn. Ook hier zijn de potjes grijs/zwart en bruin.
Op de tweede rij foto's links zien we de potjes in de gasoven bij een temperatuur van ongeveer 960 C°. Op de rechtse foto de gebakken potjes op een rij. Wat opvalt is dat alle potjes 'rood' gebakken zijn. Dat betekent dat alle klei ijzerhoudend is. In het 2e schaaltje van links is nog een stukje schelp te zien. Wat gebeurt er met dat stukje schelp in de glazuuroven?
Naast de twee foto's hieronder staan ook twee filmpjes over kneden en draaien van Thoolse klei. De filmpjes zijn provisorisch in elkaar gezet. Dat kunt u zien en horen. De filmpjes zijn alleen maar bedoeld om wat achtergrond informatie te geven. Wie weet maak ik er ooit een professionele opname van.
Hieronder de foto's van het eindresultaat, na het bakproces in de glazuuroven, gestookt tot 1000C°.
De klei is niet erg best van kwaliteit. Dat is te zien aan het draaiwerk. Het zijn relatief kleine werkstukken. Grote werkstukken vallen uit elkaar of scheuren tijdens het draaien en tijdens het drogen.
Ik zou de klei kunnen verbeteren door met water te verdunnen zodat het kan worden gezeefd. Ik haal daarmee stukjes schelp en andere vervuiling uit de klei. Dan de klei laten drogen en kneden.
Wat opvalt is dat het glazuur niet hecht aan de stukjes schelp. U ziet dat duidelijk op de eerste foto van het Thools kommetje.
Wat verder opvalt is de kleur bruin met hier en daar wat vegen groen. Het laatste is het duidelijkst te zien op de foto's van het schaaltje.
Kortom, we gaan er nog een paar draaien en bakken.